Multi culti

Het is Pasen en dus tijd voor de jaarlijkse tapaswedstrijd. Ouders, kinderen en tegenwoordig ook de kleinkinderen en alle aanhang maken kleine gerechten van hartig en pittig tot zoet. Alle gerechten worden met punten beoordeeld volgens een uitgekiend systeem, want niet iedereen eet alles.

De vegetariërs willen geen vlees en de carnivoren willen geen gebakken soja, om maar een paar van de hindernissen te noemen.

Aan het eind is er een winnaar en we doen ook nog een tweede en een derde prijs. MAAR.... de winnaar krijgt de wisselschort met ovenhandschoenen voor een jaar en daar staat zijn/haar naam op!

Na al het kleingeestige gezeur over andere culturen die hier niet thuis zouden horen, bedacht ik mij, dat onze familie en aanhang eigenlijk heel multi culti is en dat dat erg leuk is. Een verrijking ook.

Wij zijn atheïsten, roomsen, Bahai en protestanten.

Wij zijn hele en halve Surinamers, halve en kwart Kroaten- en Francaises (vergeef me het ontbreken van de cedille!), wat kwart Engelsen (of Ieren?) en Nederlanders. Maar zelfs die laatsten zijn van alle markten thuis. Maria heeft een achternaam die eigenlijk een Joodse voornaam is en ik zelf stam in de mannelijke lijn van Vikingen af, terwijl we ook nog wat voorouders in Italië, Zwitserland en België hebben.

O ja, ik zou haast de Saksische voorouders in de Achterhoek vergeten en de Saami vrouwen, met wie mijn moeder verwant is.

Nederland is altijd een multi culti land geweest. Als we hier niet uit ons zelf naar toe kwamen, lopend of op een boomstam de Rijn afzakkend, dan haalden we ze wel uit de koloniën.

Vers bloed is altijd beter dan inteelt, denk ik dan maar. Ik houd niet van "reinrassig".

Apropos, er zouden zo maar nog een Shmuël, Mohamed of Fatima bij kunnen komen, maar dat hangt van de kleinkinderen af.

We komen trouwens allemaal oorspronkelijk uit de Rift vallei in Noord-Oost Afrika, al was dat 50.000 jaar geleden.